Termékek Menü

Shiazo – A kavicsban a jövő

Biztosan találkoztál már vízipipás oldalakon, fórumokon az úgynevezett Shiazo kavicsokkal. Sőt, az is lehet, hogy már ki is próbáltad, de lehet, hogy akad még néhány dolog, amit nem tudsz a pipázás ezen újszerű módjáról. Azoknak pedig különösen ajánlom a következő néhány sort, akik még csak most ismerkednek a kavicsokkal.

A dohánytörvény és a német találékonyság

A Shiazo egy 2011-ben forgalomba került termék. A köveket Németországban fejlesztették ki. Megalkotását az ösztönözte, hogy egy olyan alternatívát találjanak a német dohánytörvény kicselezésére, ami a dohányoknál megszabott maximum 5%-os glicerintartalom miatt készíthető száraz dohányokat helyettesíti, illetve csökkenti a hagyományos vízipipázáskor a szervezetbe jutó káros anyag tartalmat.

Mindössze pár hónap alatt hatalmas teret hódított magának, hazánkba is eljutva, ez az újszerű módja a pipázásnak. Különösen a fiatalabb pipások szívébe lopta be magát a Shiazo. Ennek oka, hogy mivel egyáltalán nem tartalmaz dohányt, így nem érezhető az ízesítő aroma mellett a dohányok mellékíze.

100 grammos Shiazo kiszerelésHogyan működik?

A kavicsokat különböző méretű kiszerelésben lehet kapni. A leggyakoribb a 100 grammos dobozos változata. Ha kinyitsz egy ilyen dobozt, gyakorlatilag egy koszos vízbe áztatott kavicscsomagot látsz. Felvetődik a kérdés, hogy hogyan lesz ebből füst? A kavicsok, vagy pontosabban ásványok nem sima „utcai” kődarabok. Felületükön rengeteg, szabad szemmel nem látható apró repedések, lukak vannak. Ezeken keresztül képes megszívni magát a kristály és izzításkor innen adja le az aromát. Tulajdonképpen anyagát tekintve egy bizonyos homokkő alapú ásványról beszélünk, ami igen porózus.

Egészségügyi vonatkozásai

Mint azt korábban említettem, megalkotásának egyik fő szempontja az volt, hogy a dohányokban lévő, illetve azok égésekor keletkező káros anyagok ne kerüljenek a szervezetünkbe. Mivel a termék nem tartalmaz dohányt, így a kövekben egyáltalán nincs nikotin és kátrány sem keletkezik. Továbbá az is elmondható, hogy mivel, a dohánylevelek izzításával ellentétben az ásványoknál nincs égés, csupán hevítés, ezért tulajdonképpen nem is füstöt szívsz, hanem ízesített vízpárát. Belátható tehát, hogy a pipázás ezen módja sokkal egészségkímélőbb a hagyományos, dohányos tömésnél. Mi több, az előzőekből kifolyóan nem minősül dohányterméknek, ami azt jelenti, hogy a szigorú törvényi szabályozással sem kell számolnunk. Ebből adódóan könnyen beszerezhető és korhatár nélkül vásárolható, szívható.

Shiazo tömve Vortex kerámiábanTömjünk Shiazoval!

A kavicsok újabb előnye, hogy egy kis gyakorlással könnyen elsajátítható a tömése és gyorsabb is, mint a dohányos tömés. Gyakorlatilag annyi az egész, hogy beleszórjuk az ásványokat a kerámiába és elegyengetjük őket, hogy ne nagyon lógjanak túl az éleik a kerámia peremén és így elkerüljük az alufólia kiszakadását. A kristályok hőigénye valamivel nagyobb a dohányokénál, tehát ne sajnáljuk rá a szenet. Csak akkor érezhető a legfinomabb aroma, ha elég hőt kapnak a kövek. Megégetni is nehéz őket. Kellemetlen ízt csak akkor kaphatunk, ha a kövek hozzá érnek közvetlenül a szénhez és erős szívást gyakorlunk rájuk.  Ennek kapcsán hátrányaként megemlíthető, hogy speciális töméseket nem lehet a kavicsokkal végrehajtani, úgy, mint a kevergetést más ízű dohányokkal, vagy a túltöméses technikát. 

shiazo kövek többféle ízben!Remek hír, hogy a nagy sikerre való tekintettel ma már 40-nél is több ízben gyártják a kavicsokat. Választhatunk a megszokott gyümölcsös ízekből, de kipróbálhatunk akár egészen különleges koktélos ízesítéseket is. Ráadásul beszerzésük is sokkal könnyebb, hiszen ahogy azt korábban említettem, nem sújtják a dohánytörvények.

Gazdaságosság

Az előzőek mellett további hatalmas előnye, hogy jóval olcsóbb és gazdaságosabb, mint a dohány. Jelenleg nagyjából fele áron lehet hozzájutni 100 gramm Shiazohoz, mint ugyanennyi prémium minőségű dohányhoz. Ennek oka, hogy az ásványokat nem terheli jövedéki adó. Mi több, a kövek többször használatosak. A köveket 4-5 alkalommal nyugodtan újra lehet ízesíteni házilag, így 100 g kavics felérhet akár 400-500 g dohánnyal is. 

Ne szaladjon át a figyelmünk azon se, hogy ahogy írtam, házilag bárki újra tudja ízesíteni. Fontos, hogy ízesítőt használjunk az újra aromázáshoz, ne pedig dohány frissítőt (azoknak ugyanis nem lesz elég intenzív az ízük). Maga a művelet roppant egyszerű. Ha elszívtál egy doboznyi Shiazot, a kavicsok színe fehéres lesz. Ilyenkor érdemes a kavicsokat néhányszor átmosni, illetve ha az előzőhöz képest más ízzel ízesítesz, nem árt egy fél óra-óra áztatás sem. Majd az eredeti dobozban hagyhatod megszáradni a kavicsokat és ha ezzel meg vagy mehet rá a melaszos aroma.

Elements ízesítőkEgy doboznyi kavicsra elegendő körülbelül egy negyed tubus, azaz mintegy 25 ml ízesítő. Ízesítőkből az Elements és Bisan aromákat ajánlom. Ha ráöntötted a kívánt mennyiséget, rázd jól össze és hagyd, hogy a kavicsok megszívják magukat. A dohányok ízesítésével (ami akár 1-2 hétre is rúghat) ellentétben, mindössze 2-3 óra alatt elérhető a kívánt ízhatás. Ha jól csináltad, akkor közel 1 óráig élvezheted majd a finom aromás füstöt

Összefoglalva tehát a Shiazo ásványok nemcsak egészségesebbek és könnyebben beszerezhetők a dohányoknál, még az áruk is jóval kedvezőbb, sőt gazdaságosabbak is. Használatuk igen egyszerű és az íz kínálatuk is kielégít minden igényt. Ízük a dohány mellékízének hiánya miatt lágyabb, tisztább, így azoknak is előnyös, akiknek a dohányok túl erősek, kaparóak.

Talán csak azoknak okozhat csalódást, akik annyira hozzá vannak szokva a hagyományos tömésekhez, hogy szeretik, ha pipadohányok ízét is érzik az aromák mellett. Kipróbálásra viszont mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom. Ha pedig a különböző ízekkel ismerkednél, számodra tökéletes megoldást jelentenek a Steamaze kövek, amelyek csupán egy tömésre elegendő kavicsot tartalmaznak, így nagyobb kockázat nélkül találhatod meg a kedvenc ízedet.

A németek valami olyat akartak alkotni, ami forradalmasítja a pipázás élményét és kétségtelen, hogy ez sikerült is nekik.

Képek forrásai: 
- The-hookah.com
- hookah-shisha.com
- vizipipamania.com (elements ízesítők)
- saját fotó

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok shiazo