Termékek Menü

Kerámia Kisokos - avagy milyen kerámiát érdemes választanom?

Hagyományos kerámiaHagyományos kerámiák

A vízipipa szíve nem más, mint a kerámia. Ha úgy érzed kevés füstöd van, akkor az első dolog amit latba kell vetned, hogy megfelelő-e a kerámiád. Pipavásárláskor általában a képen látható hagyományos dohánytölcsért kapod a szetthez. Létezik agyagból, üvegből és kerámiából készült modell. Árukat tekintve az agyag és kerámia dohánytölcsérek meglehetősen kedvezőek, míg a mutatósabb üveg tölcsérekért már egy kicsit mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, de a látvány bizonyára kárpótolni fog.

A legelterjedtebbek a kerámiából készült darabok. Jómagam is ez utóbbit kedvelem jobban a hőelosztása miatt. A hőelosztás igen fontos tényező a kerámiáknál. Egy jobb minőségű kerámiában egyenletesen melegszik a dohány, így kisebb az esélye a megégésnek. A hagyományosaknál feltétlenül figyelembe kell venned, hogy milyen a foglalata. Attól függően, hogy milyen típusú a pipád, választhatsz az egyiptomi és a szír típusú dohánytölcsérek közül. A karcsú, elegáns szír pipák foglalata véknyabb az egyiptomihoz képest. Annak érdekében, hogy a dohánytölcséred tökéletesen illeszkedjen a pipádra a megfelelő típusból kell, hogy válassz.

A hagyományos kerámiáknak viszont van egy hátrányuk, ami megkülönbözteti őket a speciális kialakítású társaiktól: a tölcsérjük alján találhatóak a lyukak, amelyeken keresztül a füst tovább jut a pipatestbe. A gond ezzel az, hogy a dohányok melaszos és glicerines aromája lefolyhat, így a tömésünk veszthet a füstjéből.

Kiknek ajánlom a hagyományos kerámiákat? A kezdő pipások számára jó választás, hiszen kellemes, átlagos mennyiségű füst érhető el vele és mindezt barátságos áron kapjuk. Ha viszont rendszeresen pipázol és van egy kis rutinod is a pipatömésben, akkor talán érdemes elgondolkodnod azon, hogy befektetsz egy Vortex vagy Phunnel kerámiába.

Vortex kerámia felépítéseVortex kerámiák - avagy "a profi"

A Vortex kerámiák nagy előnye a hagyományos dohánytölcsérekkel szemben, hogy kialakításuknál fogva nem vesztünk pipázáskor a dohány, vagy a shiazo aromáiból, ugyanis a lyukak, amiken a füst távozik, nem a kerámia alján helyezkednek el, hanem egy kiemelkedő „szigeten” a tölcsér közepén. Ez a forma abból a szempontból is előnyös, hogy a forró levegő egyenletesen átjárja a dohány alját is, így nemcsak a dohány teteje fog elégni.

Ha igazán intenzív ízeket és bő füstöt szeretnénk elérni, akkor szánjuk rá az időt az aprólékos tömésre. Minél lazábban tömjük, annál jobban átjárja a forró levegő a dohányt, így finomabb lesz a füst. Ugyanúgy, mint a hagyományos kerámiáknál, 4 réteg mezei alufólia elég rá, vagy 2 a vastagabból.

Lyukasztásnál ügyeljünk arra, hogy a középső szigetszerű résznél nem kell lyukasztanunk. Tapasztalataim szerint elég 3-4 körben, a sziget körül. A Vortex hőigénye is nagyobb a többi kerámiánál. Kockaszenekből legalább 2 ajánlott, viszont öngyulladósokból a nagyobbakat érdemes eltörni, mert különben megégetik a dohány szélét.

Hátrányairól is kell szólnom néhány szót. Az ára viszonylag magas a többi típushoz képest. Néhány Vortex felső karimája számomra érthetetlen okból nincs bevonva. Én sajnos úgy jártam vele, hogy elég erősen odaégett a széle, amit már kifőzéssel sem tudok teljesen letakarítani (bár ez csak esztétikai gondot jelent). Ez elkerülhető, ha rendszeresen mossa az ember. Továbbá, ahogy azt már korábban említettem „elég sokat eszik százon”. (nagy a dohány- és szénigénye.) 

Ezek ellenére szerintem az egyik legjobb dohánytölcsér és ha engem kérdeztek megéri rászánni a pénzt, az élmény garantált!

phunnel mod házilag iratcsipesszelPhunnel - "az arany középút"

A Phunnel típusú kerámiáknál a hagyományos és a Vortextől eltérően egyetlen nagy lyuk van a kerámia közepén. Mivel nem a kerámia közepén lévő sziget oldalain van a lyuk, hanem a tetején, ezért ezeknél a fajtáknál különösen fontos a laza tömés, hogy a levegő átjárja a dohány egészét. Phunnel kerámiát több cég is gyárt. A legelső modelleket a Tangiers vállalat készítette a saját márkájú dohányukhoz, ami egy szárazabb fajta dohány volt. Úgy gondolkodtak, hogy egy olyan kerámiát kell kifejleszteniük, ami a hagyományos egyiptomi típusú kerámiákkal ellentétben nem engedi lefolyni a csekély mennyiségű melaszt az alsó lyukakon. Ha Phunnel kerámia vásárlására szánjuk magunkat talán érdemes minél kisebb méretben gondolkodnunk, ha ki akarjuk használni a dohánytölcsér nyújtotta előnyöket. 

Egyes modelleknek, például a KS Mini phunnel-nek nagyon kicsi a dohányigénye, viszont a kialakításuknál fogva mégis hosszan tartó, bő füstöt produkálnak. Hogy miért is neveztem arany középútnak?

phunnel kerámia töméseAz említett kis dohányigény mellett mégis bő füstöt produkál és közel annyi ideig pipázhatsz vele, mint egy Vortexszel. Mindez elérhető 2-3 ezer forintos áron. Hátránya talán, hogy töméskor nagy odafigyelést igényel, nem éri meg elhamarkodni. Ezt a típust egyébként shiazokhoz is nagyon ajánlják. 

A tömésének is van 1-2 trükkje: a középen lévő lyukba érdemes elhelyeznünk egy, a képen is látható fém darabot, amit bármely papírírószerben meg lehet venni potom áron, iratcsipesz néven találjátok. (bár a profi megoldást kétségtelenül egy phunnel mod jelenti, ami szintén nem egy nagy összeg.)

izzításLyukasztásnál tilos középen a nagy lyuk fölé lyukasztani. Ezt a típust kifejezetten nagy pipásoknak ajánlom, akik spórolni szeretnének a dohány árán és van egy kis tapasztalatuk a pipatömésben.

Természetesen nagyon sok különböző méretű, típusú, kinézetű kerámiával találkozhatunk. Csak a legelterjedtebbekre tértem ki. A kellemes és bő füst érdekében viszont mindenképpen érdemes megfontolnunk, hogy pipázási szokásainkat figyelembe véve, melyiket is választjuk.

Szerző: Reiner Ádám

1. kép: http://www.kaboodle.com/reviews/vortex-hookah-bowl-4
2. kép: http://www.body-soul-n-spirit.com/servlet/the-4345/BLUE-Shisha-Nargila-Huka/Detail
3-6. kép: Reiner Ádám fotói

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok keramiak