Termékek Menü

Amit a szívócsövekről tudni illik - Razan és Nammor csövek nagyító alatt

Előfordult már veled korábban, hogy a jól megszokott otthoni pipád füstjét überelte barátodé, kellemesebb pipázásban volt részed a haveroknál? Ilyenkor adódik a kérdés: Mit rontok el? Miért nem olyan élvezhető otthon a pipa füstje, mint másoknál.

Természetesen jó társaságban a legjobb füstölni, de lehet, hogy nem az otthoni hangulattal van a gond.

Általánosan elmondható, a vízipipázás élvezetét több dolog is befolyásolja. Elsőként mindig az tűnik föl, hogy milyen az íze. A füst finomságát sok tényező befolyásolja. Főként a dohány minősége, de beleszól a szén típusa, a tömés aprólékossága, és sok más egyéb is. Rengeteg kísérletezéssel és tapasztalatszerzéssel lehet a legjobb ízt előcsalni a shishaból. A második kellemes észrevételünk, hogy milyen bőséges a füst és mekkora erővel kell szívnunk. Ez a tényező, az előbbinél már könnyebben befolyásolható.

Mindannyian azt szeretjük, ha nem megterhelő szívni a pipát, hiszen ez nem egy sport, ahol a cél érdekében be kell vetnünk a teljes tüdőkapacitásunkat, hanem egy kikapcsolódás. Általánosan elfogadott tény, hogy a beszívás nehézségét elsősorban az szabja meg, hogy hol a legszűkebb a füst útja. Legtöbb vízipipánál ez a kritikus pont a szívócső találkozásánál, az úgynevezett csonknál van.

Ha viszonylag nagy belső átmérőjű vízipipával rendelkezel, akkor mindenképpen érdemes beszerezned egy vastag felső átmérőjű szívócsövet is, hogy ne szabj határt a könnyű szívhatóságnak.

Nem mosható szívócsőA szívócsövek fajtái

Még a prémium kategóriájú vízipipák közt is nagyon ritka, hogy vásárláskor a szettbe jó minőségű cső tartozik. Ezért valószínű, hogy találkoztál már az úgynevezett, nem mosható csövekkel. A név kissé félrevezető lehet, első hallásra valami eldobható dologra gondolunk, hiszen tudjuk, hogy a szívócsövet mosni kell. Szó sincs arról, hogy ezek eldobandóak lennének, csupán arra utal az elnevezés, hogy tartós használat és sok mosás után tönkremehetnek és elronthatják a pipázást

Az ilyen típusú szívócsövek belsejében ugyanis egy fém spirál található. Ez nagyban megnehezíti a tisztítását, mivel az esetleges szennyeződések fennakadhatnak a spirálon. Sajnos, amennyiben ez a spirál nem rozsdamentes acélból készült, idővel nem tud ellenállni a csőben lévő nagy mennyiségű víz és vízpára hatásának, és megindul a lassú égés, azaz a rozsdásodás folyamata. Vészesebb esetekben már ez érzékelhető is, amikor a szánkba jut szívás közben néhány apró darabja is a spirálnak. Mi több, az ilyen elhasználódott cső a füst ízére is negatív hatással lehet, hiszen egy idő után nem mosható ki belőle a korábbi tömések íze. Egy egyszerű mágnes segítségével ellenőrizni tudod, hogy fémspirálos-e a szívókád. Ha a mágnes nem vonzza, akkor a csövednek vagy műanyagból van a belseje, vagy rozsdamentes acél spirállal merevített, ami azt jelenti, hogy nyugodtan moshatod vízzel. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen mellékízt és az mosás körüli nyűgöt, bátran tudom ajánlani a mosható szívócsöveket.

A Razan és nem mosható cső vastagságaMosható szívócsövek

Az ilyen fajtájú szívócsövekben, a nem moshatókkal szemben, nincs fémspirál. Belső felületüket műanyag borítja, amiben sokkal kevésbé marad meg az előző pipázás íze. Ebből kifolyólag tisztításuk is sokkal könnyebb. Nyugodtan neki lehet állni vízzel átöblíteni. Ha nem mosod át minden pipázás után a csövet, ezekben is maradhat egy kis mellékíz, ami viszont könnyedén eltűntethető. Csupán annyi a dolgod, hogy citromlé és víz 1:4 arányú keverékével feltöltöd és állni hagyod egy órát, majd kiöblíted. Belső átmérőjük is jelentősen nagyobb olcsóbb társaikénál. A képen egy Razan cső és egy nem mosható cső vastagságbeli különbségét láthatod.

Razan és Nammor

Talán nem merészség kijelenteni, hogy az itthon kapható szívócsövek csúcsát ez a két márka képviseli. Természetesen, ahogy ez a mosható szívókákra jellemző, ezekben is műanyag belső van, ami megkönnyíti mosásukat. Mindkét fajtára igaz, hogy a cső szánk felé eső részén lévő szívócsővégek leszedhetők, sőt a 2 típus közt akár cserélgethetők is. Ezek a szívóvégek szépen megmunkált műanyagból készülnek.

Razan szívócsőMindkét típusú cső elég hosszú, így kényelmesebbé teszik a pipázást és csökkentik az esélyét annak, hogy valaki füst iránti buzgalmában felborítsa a pipát. Míg a Nammor csövek jellemzően 185 cm, addig Razan társaik 205 cm hosszúak. (A gyártásból kifolyólag olykor-olykor kis eltérés tapasztalható ezektől a méretektől.) 

Legnagyobb előnyük ezeknek a csöveknek, hogy igen nagy belső átmérővel rendelkeznek, aminek fontos szerepe van a szívás könnyebbé tételében. Markolatuk is igen impozáns, 43-46 cm hosszú. (A Razané kicsit hosszabb.) Kihasználva ezt az egyébként jól mutató hosszú markolatot, kényelmünket fokozandó, könyökölve is nyugodtan füstölhetünk. Továbbá külön kiemelném, hogy a Nammor csövek kifejezetten könnyűek, ami javítja a pipa stabilitását. 

A Razan és a Nammor, bár árukat tekintve a drágább kategória képviselői, biztosak lehetünk benne, hogy prémium minőségűek. Mind használhatóságukban, mind pedig időt állásukban jó befektetésnek bizonyulnak.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok szivocso