Termékek Menü

A méret a lényeg? 2. rész - Az erős közepes

Ez a szép darab a középmezőnyt erõsíti. Ez az elsõ komolyabb vízipipám, melyre nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem kizárt, hogy az eladók kezdõket is bátorítanak egy ilyen méretû társ beszerzésére, ami szerintem teljesen korrekt.

Noha nem olyan könnyû karban tartani, mint a mini-pipát, sok nehézséget ő sem fog okozni, még a kezdőknek sem. Ha tetszik a vízipipázás, most kezdesz és tudod, hogy aktívan használni fogod, nyugodtan vesd bele magad.

Erős közepes

Szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez a teljesen átlagos pipaméret (a 47 cm-essel egyetemben, ez a két fajta a leggyakoribb). Nem túl nagy, nem túl kicsi, pont jó. Szintén nem igényel túl sok helyet és valamivel tekintélyt parancsolóbb, mint a kis kék törpe.

Az ő súlypontja a nagyobb víztartálynak köszönhetõen jóval lejjebb van, így felborítani sem lesz olyan könnyű, viszont ennek ellenére nem javaslom a kísérletezést, sõt fokozott figyelemre intek mindenkit, aki azt gondolja, hogy ezt már bizony nem fogjuk véletlen fellökni.

Saját tapasztalatból tudom, hogy az ember elbízza magát, hogy ez már elég magas, jó sok víz van az aljában, tuti nem rántom le, de sajnos ugyanúgy vigyázni kell vele, fõleg ha földön tartjuk. Ilyen helyzetben szokott elõfordulni, hogy a pipa már elég magas, hogy véletlen belerúgjunk a szobán áthaladva, de még elég alacsony, hogy ne vegyük észre, hogy útban van, szóval csak óvatosan.

Eme eszköz kiváló útitársa lehet mind kezdõ, mind rendszeres pipásoknak. Hordozhatósága méretébõl adódóan romlik, ám a testet a tartálytól elválasztva már nem okoz túl sok gondot elrakni egy átlag hátizsákba, a kiegészítõkkel együtt.

Ez általában pont belefér, még talán egy flakon üdítõnek marad hely mellette, de a legtöbb helyet bizony el fogja foglalni. Ettõl függetlenül kiválóan alkalmas mind szabadban való vízipipázásra, mind szobában történõ alkalmazásra.

Talpazat

A nagyobb tartály elõnye a nagyobb kapacitás, cirka 2,5-szer annyi folyadék fér el benne optimális esetben, mint a 25 cm-es kistestvérben. Optimális eset, amikor a test alja durván egy ujjnyira lóg bele a vízbe. Ennek az a célja, hogy még épp teljesen átjárja a vizet a füst, de ne nehezedjen túl magas vízoszlop a csõre, mert olyankor fordul elõ, hogy nehezebb szívni – a plusz víz tömegét kell legyõznünk minden szívás alkalmával.

Mivel több benne a víz, az lassabban szennyezõdik, így a hozzám hasonló, kényelmes arcok megússzák a napi tisztítási ciklust. Azért hetente kétszer nem árt eltakarítani az egészet, mert minél tovább hagyjuk állni benne a koszt, annál kisebb eséllyel fogjuk tudni azt késõbb sikeresen eltávolítani. Ennek eredménye egy igen érdekes, égettes, megfelelõ elhanyagoltság esetén felismerhetetlen, de mindenképp nem kívánatos mellékíz a tömések során. Érdemes kerülni az ilyesmit.

Működés

A füstélmény robosztusabb, mint egy kisebb pipánál, hiszen van ideje kellõ mértékben lehûlnie a füstnek, mire az eléri a fogyasztót, a hûvös füst pedig azon felül, hogy roppant kellemes érzés, sokkal egészségesebb, mint a meleg, kevésbé szûrt.

Nem csak az erõssége, de a hõmérséklete is megnyugtatóbb. Itt már nyugodtan lehet próbálkozni az izmosabb tömésekkel, ugyanis a fent említett okok miatt nem a tüdõnket fogja szétcincálni, viszont sokkal vastagabb, nagyobb füstfelhõket lehet segítségével elérni.

Azért vigyázzunk, egy kellõen nagy kerámia teletömve, megfelelõ hõelosztással bizony feladja a leckét, de ez már inkább szélsõség, mint a jellemzõ eset. Aki ilyen mértékû füstöt akar csiholni, az valószínûleg nem a pipán fog spórolni, és beújít egy óriás vízipipát, aminek a segítségével már jócskán lehet adni az érzéseknek.

Mostanság is ezzel a szépséggel tengetem pipás karrierem napjait, és így egy év után is meg vagyok vele elégedve. Mindennapi használatra kiváló, remek ár/érték aránnyal bír, és strapabíró társ. Azért a potyogó kerámiákra vigyázzunk, mert az már ennél a méretnél is igencsak tud fájni - nem csak a dohánytölcsérnek. :)

A harmadik, befejező részben egy igazi óriást, a 125 cm-es Top Mark pipát mutatom be, érdemes lesz azt is meglesni!

Albert

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa