Termékek Menü

Phunnel, a nagy pipások legjobb barátja

phunnel kerámiaBizonyára ti is találkoztatok már különféle kerámiákkal, akár a pipához gyárilag adottakkal, akár ismerősötöknél látott, vagy általuk javasolt fajtákkal.

A most szóban forgó típus azonban mindenféleképp különleges darab. A kialakításából eredendően kapta a Phunnel nevet, amely az angol funnel szóból ered, mely tölcsért jelent. A kialakítás ötlete a kaliforniai Tangiers cég háza táján látott napvilágot, na de lássuk, miért is olyan különleges ez a kerámia.

A kerámia működése

Az egész alapötlete az volt, hogy a hagyományos kerámiákkal szemben, ahol a dohány leve lefolyik a lyukakon, olyan kerámiát alkossanak, amiben a tömés minél tovább megtartja nedvességtartalmát. Ebben a kerámiában több kis lyuk helyett középen van egy kiemelkedő kis tölcsér, ami köré lehet a dohányt tömni, így annak leve nem folyik le feleslegesen. Ennek köszönhetően jobban kijön a dohány íze, nagyobb, hosszabban tartó füstöt tudtok elérni, mint egy mezei kerámiával. A forró levegő átjárja a dohányt, majd a tölcséren keresztül a füst megkezdi útját.

Tömés

Sok helyről hallottam, hogy nem ajánlják a kezdő pipásoknak, mert nem olyan könnyű megtömni, macerásabb, de ez szerintem nem igaz. Amikor először olvastam róla, láttam pozitív tapasztalatokat, éppen lehetőségem volt olcsón beszerezni egyet, így hát kaptam a lehetőségen, próba szerencse.

A tévhittel ellentétben nagyon egyszerű működésre bírni a Phunnel-t. Többféle méretben is kapható, nyilván minél nagyobbat veszünk, annál több dohányt eszik. A tölcsér köré lazára szedve tegyünk dohányt, így jobban átjárja a levegő, mennyiségre annyit tegyünk, amennyit pipázni szeretnénk. Ha gyors tömést akarunk, akkor elég annyit pakolni bele, hogy az alját épphogy ellepje, esetleg egy kicsivel többet – úgy a kerámia kapacitásának az 1/3-át. Ha hosszan szeretnénk füstölögni, akkor viszont mehet bele, amennyi fér, viszont arra vigyázzunk, hogy a kerámia pereme alatt maradjon a tömés szintje legalább 2-3 mm-rel, így nem fog hozzáérni az alufólia, nem ég meg a dohány. Ha véletlen megcsúszott az anyag mennyisége, ujjal finoman egyengessük el, hogy nagyjából egy szintben legyen.

phunnel kerámia tömveTipp: Én minden tömésbe teszek glicerint, ami egyébként a dohányok alkotóeleme, viszont a legtöbből hajlamosak kispórolni, így ezek utánpótlásra szorulnak. Egyszerű beszerezni, gyógyszertárban kiadják, nem is túl drágán, nálunk olyan 900 Ft-ból kijön 600g, ami jó sokáig elég (lehet, hogy elsőre kicsit furcsán fog nézni a gyógyszerész néni, de ha megmondjuk neki, hogy mire kell, mosolyogva kiméri). Nem kell eláztatni benne, mert akkor a fölösleg elég róla, annak meg kellemetlen íze van. Éppen be kell nedvesíteni annyira, hogy ne tocsogjon, de jó leve legyen. Kicsit macerásnak tűnhet, de megéri vele foglalkozni, óriási különbséget fogtok észrevenni füstmennyiség és minőség terén, valamint a tömés is tovább tart majd.

Ha mindez megvan, 4 réteg mezei alufóliát (vastagabb fajtából 2 is elég) szépen ráfeszítünk a kerámia tetejére. Fontos, hogy feszes legyen, ne essen be a fólia, mert rátapadhat a tölcsérre, és nem fogjuk tudni szívni. A fólia közepét (a tölcsér méretével megegyező) kihagyva körkörösen lyukasszuk ki tűvel, és mehet rá a szén.

phunnel kerámia lyukasztvaIzzítás

Amit leginkább ajánlani tudok az 2 db félbetört (4 fél) Cocobrico – egészben rátéve pazarlás -, de bármilyen szén megteszi, a lényeg, hogy nagyjából lefedje a kilyukasztott részét a fóliának. Ha öngyulladóssal izzítanánk, 50mm-esből 1 korong félbetörve megteszi, 40mm-esből 3 fél, 33mm-esből 2,5-3 db javasolt. A közepére tenni a szenet nincs értelme, mivel az alatt nincs dohány.

Tisztítás

Egyszerű elmosni a Phunnel-t, a dohány eltávolítása után javasolt fém dörzsivel átsúrolni kicsit, hogy a beleégett dohánymaradék kijöjjön belőle, valamint az esetleg lefolyt dohánylevet belőle kiöblíteni meleg vízzel, és meg is vagyunk.

Összegzés

Csak ajánlani tudom ezt a kerámiafajtát, ha gyakrabban szoktatok pipázni, mindenképp megéri befektetni egybe. Sokféle változata van, van kicsi, nagy, márkás, kínai, mindenki válassza a saját igényeinek és ízlésének valót. Ne ijedjetek meg, ha ’utánzatot’ vesztek, az is tökéletesen használható, ez személyes tapasztalat.

Nagy füstöt, jó pipázást!

Albert

tagek: phunnel, funnel, kerámia, tömés, alufólia, fólia, izzítás, glicerin

Választékunkban számos phunnel kerámiát találtok:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok keramiak