Termékek Menü

Cocobrico – a legjobb, ami a kókusz héjával történhet

Cocobrico dobozKezdő pipásként öngyulladós szenekkel leheltem életet a tömésekbe, körülbelül csak ezeket is ismertem, baráti körön belül is ezekkel füstölt mindenki.

Aztán egy pipás ismerősömmel való beszélgetés során felmerült, hogy öngyulladós, vagy „sima”, természetes szenet használok-e. Sima? – kérdem én – Olyan is van? Nos, igen, létezik. Ezek közül a természetes szenek közül most a Cocobrico-t mutatnám be nektek.

Miért természetest?

A préselt kókuszhéjból készülő Cocobrico nem tartalmazza azt a vegyületet, amitől az öngyulladós szeneknek olyan „grill” szaga és íze lesz, így egyrészt mentes ettől a kellemetlen mellékíztől, másrészt nem károsítja a tüdőnket (az öngyulladós szénnél vigyázzunk, az a kis füst, ami az első átizzáskor kiszáll a korongból, mérgező, ne lélegezzük be!). Sokkal jobb a hőleadási ideje és hőmennyisége, mint vetélytársainak s szinte semmi mellékízt nem ad a tömésnek, ami igencsak megdobja az ízélményt.

Kiszerelés, csomagolás

A Cocobrico-t háromféle kiszerelésben lehet kapni, van a 0,33 kilós (24 db), az 1 kilós (72 db) és a 3 kilós (216 db) változat. A kis doboz papírból, a nagyobbik testvérei kartonból készültek. Mindhárom doboz szépen visszazárható, és a szenek bennük műanyag csomagolást kaptak, így nem fog szétszóródni az esetlegesen lemorzsolódott szénpor.

Törés

Cocobrico faszén darabolásaMaga a szén kocka alakú, 2x2x2 cm-es darabok lapulnak a dobozban. Ez elsőre kicsit nagynak tűnhet, ami igaz is, ajánlott őket félbetörni izzítás előtt. Ezt könnyűszerrel megtehetjük, nincs is másra szükség, mint egy laposfejű csavarhúzóra és egy kalapácsra. Ha nincs kéznél csavarhúzó, helyettesíthetjük egy késsel is, de vigyázzunk, mert kicsorbulhat az éle. Helyezzük a csavarhúzó fejét – vagy a kés élét – a szén tetejére úgy, hogy annak vonala pont felezze a kockát, majd egy jól irányzott kalapácsütéssel el is törhetjük a szenet.

Tipp: a szén nem mindig törik matematikai pontossággal, van, hogy kisebb darabkák pattannak le róla, ami elég idegesítő. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy a szén „rücskös” felét forgatjuk felülre, így nagy valószínűséggel szépen el fog törni.

Továbbá célszerű valamilyen alátétet – akár egy régi vágódeszkát – használni a töréshez, mert könnyen összerondíthatjuk a padlót mind a hulló szénporral, mind a vágóeszközzel.

Hogyan izzítsuk be?

A Cocobrico-nak, lévén természetes szén, nem lehet csak úgy öngyújtóval nekiesni, mint az öngyulladós szénkorongoknál azt megszokhattuk. Ide bizony komoly hőmennyiség kell, legpraktikusabb gáztűzhelynél vagy rezsón (ott picit tovább tart) melegíteni, esetleg ha szabadban szeretnénk használni, akkor egy gázforrasztóval is meg lehet oldani. Amennyiben elektromos főzőlap áll csak rendelkezésre, vigyázzunk, ha ezen izzítjuk a szenet, nyomot hagyhat a lapon, szóval csak óvatosan.

Nagy lángon érdemes izzítani, átlagosan 10-15 perc alatt beizzik, viszont ha pár perc után megfordítjuk a szeneket csipesszel, azzal jócskán lerövidíthetjük a folyamatot. Nem kell megvárni, míg teljesen piros lesz az egész, ha már a széleik izzanak, de a közepük még kicsit fekete, mehetnek rá a kerámiára, így tovább tart a hőleadás.

Adagolás

Többnyire kerámiafüggő, mennyi szenet kívánatos alkalmazni a tömés beizzításához. Kisebb és hagyományos kerámiákra 2, esetleg 3 fél szén javasolt, jó szellősen elhelyezve. Nagyobb kerámiákra 4 fél szén ajánlott. Ez természetesen nincs kőbe vésve, ki kell tapasztalni, de általánosságban be szokott jönni. A töméssel is lehet, hogy kicsit kísérletezni kell majd, mivel ez a fajta szén nagy hőt ad le, így könnyebben megéghet a dohány. Érdemes időnként kicsit arrébb tenni a szeneket, hogy jobban eloszoljon a hő a tömésen, valamint ne égjen meg a szenek alatt a dohány. Nem nehéz kitapasztalni, hogy megy ez.

Összességében

A Cocobrico a legjobb szénfajta, amivel eddig találkoztam. Sokáig ég, nagy hőt ad le, és abszolút minimális, szinte észrevehetetlen mellékíze van csak a többi szénhez képest, így tisztábban kijön a dohány íze. A nagy kiszerelés gazdaságosabb, ha sokat pipáztok, nyugodtan vegyétek meg azt, úgyis el fog fogyni. Tényleg csak ajánlani tudom, nagyon jó kis cucc.

Bő füstöt, jó pipázást!

b

tagek: Cocobrico, természetes, szén, izzítás, törés, kókusz, kókuszhéj

A Cocobrico szén az alábbi kiszerelésekben kapható:

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa-szen