Termékek Menü

Szívócsövek nagyító alatt

SzívócsövekA vízipipa annyira összetett eszköz, és szinte minden részéből létezik cseredarab, némelyik arra az esetre, ha az eredeti megszűnne funkcionálni, mások pedig azokat túlszárnyalni céloznak.

A szívócső sem kivétel ez alól. Lehet belőle kapni olyanokat, amiket a pipákhoz gyárilag adnak, valamint különböző, egyedibb darabokat, amiket a jobb oldali képen (Razan típusú csövek) is szemügyre vehetünk.

Fajtáik

Amiért igazán említésre méltónak tartom a szívócső megválasztását, az a moshatóság. Azok a csövek, melyeket a legtöbb pipához mellékel a gyártó, könnyű, néha díszes végű, moshatatlan csövek. Az alapvető gond ezekkel a csövekkel, az maga a felépítésük. A csövet kívülről általában műanyag vagy szövet fedi, belülről pedig egy fémspirál merevíti meg a csőszerkezetet, hogy az ne nyomódjon össze, esetleg törjön meg, lehessen szívni. Ezt a fémspirált némelyik csőnél egy műanyag fóliával lefedik, de előfordulhat, hogy nincs körülötte semmilyen védőréteg, közvetlenül a külső borítás alatt helyezkedik el.

 

Szívócső felnyitva

 

A probléma, hogy hiába van rajta védőfólia (ha van), ez egy idő után elgyengül, meg amúgy sem szokták hibátlanul lefedni. Amikor szívjuk a pipát, a csőbe óhatatlanul is víz kerül egy idő után, aminek hatására a fémspirál elkezd berozsdállni. Még rosszabb, ha mi magunk próbáljuk elmosni a csövet, ez egyenes halált jelent az átlag vízipipa csövének számára. A rozsdadarabok szíváskor a szánkba juthatnak, rosszabb esetben akár a tüdőnkbe, ami nem csak kellemetlen, de fulladásveszélyes is. Ettől lesz „darabos” a tömés, ezt minden pipás megtapasztalja karriere során.

Hagyományos cső tisztítása

Ha nem áll módunkban lecserélni a gyári csövet, tisztításától nem tekinthetünk el, hisz egy idő után roppantul bele tud ülni a sokféle dohány kellemetlen utóíze, megégett tömések esetén ez sokszorosan megdobja az „élményt”. Semmiképp se próbáljunk meg bármiféle vizes/nedves megoldást alkalmazni. Talán a leghatékonyabb megoldás, ha kompresszorral kifújatjuk a csövet, ezzel is felfrissítve azt. Viszont ezeket a csöveket tényleg nem hosszútávra találták ki, pár hónap után tönkremennek, ha nem a mosástól, akkor a használattól. Ha ez megtörténik, érdemes beruházni egy komolyabb darabba.

Mosható szívócsövekMosható csövek

Manapság már mindenféle változatban lehet kapni mosásra alkalmas, ráadásul mutatós, kényelmesebb szívócsöveket. A két legismertebb változatuk a Razan és Nammor típus, ezeken belül is számtalan modellel futhat szembe az ember.

A két fajta nagyon hasonlít egymásra: mindkettő műanyagban végződik mindkét végén, gumírozott műanyag (lehet szőrözött is) a cső borítása, a szívásra szánt végük olyan 25-30 cm hosszan merevítve van (a Nammor-é picit hosszabb) és a lényeg, műanyag szívórészüket le lehet venni mosás céljából.

Másfelől (szerintem) mutatósabbak is, mint hagyományos társaik, igen sokféle design közül válogathatunk (a Nammor kicsit díszesebb általában, a képen is ilyeneket láthatunk), mind színre, mind alakra, így mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetszőt. A harmadik, gazdaságos kategóriába tartoznak a merev műanyag csövek. Ezek, noha nem olyan dekoratívak, roppant könnyűek, műanyag lévén moshatóak és igen olcsóak.

Mosható szívócső felvágvaMosható csövek tisztítása

Eme csövek tisztítása roppant egyszerű. Mivel nem tartalmaznak fémet, így lelkiismeret furdalás nélkül átöblíthetjük őket vízzel, akár a csapnál, akár egy letekert zuhanyrózsa gégecsövének segítségével. Célszerű a műanyag szívóvégét levenni előtte, és külön átöblíteni, így a csapot/gégecsövet csak odahelyezzük a szívóvégének a foglalatába, s megnyitjuk a csapot (meleg vízzel célszerű, jobban feloldja a trutyit). A felgyülemlett csúnyaságok nagy része kijön, a mellékíz pedig jócskán csökken. Mosható lévén nem fognak szétrozsdállni, mint fémtekercselésű társaik, a műveletet érdemes is velük legalább hetente elvégezni, a felismerhetetlen ízek elkerülése végett.

Összességében

Amennyiben gyakrabban is előkerül nálunk a vízipipa, vagy akár csak zavarnak a darabkák szíváskor, fektessünk bele a pipának eme alapvető extrájába, akár az olcsóbb, műanyag csőbe, akár egy mutatósabb példányba, hű társra lelünk bennük. Nagy pipás lévén első nagyobb pipám esetén egy hónap sem kellett, hogy megváljak gyári csövemtől, a sok használattól gyorsan szétrozsdásodott. A befektetést azóta se bántam meg, ég és föld a különbség. Egy ilyen cső intenzív használat és rendszeres tisztítás mellett is legalább egy évig szolgálni fog minket, amennyiben vigyázunk rá. A legfőbb gond a kellemetlen mellékíz szokott lenni, mely előbb jelentkezik, mint a szerkezeti elgyengülések, bár ha szorgalmasan takarítjuk, vagy akár kevésbé vagyunk érzékenyek a cső mellékízére, nagyon sokáig kitart majd a kis csövünk.

Arra vigyázzunk, hogy némelyik csövet az eladó hajlandó moshatónak titulálni, holott fémtekercselt, tehát mégsem éppen az. Ezt nehéz elkerülni, talán a cső megnyomkodásakor kicsit puhább a mosható fajta. Érdemes megbízható eladótól venni, ekkor nem érhet túl nagy meglepetés minket.

Jó füstöt, kellemes pipázást!

b.

tagek: szívócső, cső, mosható, Razan, Nammor, tisztítás, mosás

Kínálatunkban megtalálod a Neked való szívócsövet:

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok szivocso