Termékek Menü

Csendes pipázás Heba filterrel

Csendes pipázás Heba filterrel

Sokatoknak ismerõs lehet a helyzet, amikor zavaró füstölgés közben a pipában lévõ víz bugyogása. Nos, mint a legtöbb mindenre, természetesen erre is létezik megoldás. Ha kíváncsiak vagytok, hogy lehet a pipa hangját lényegesen tompítani, olvassatok tovább.

Gyakorlati haszna, alkalmazása

HEBA filterMég ha elsõre furcsának is hangzik, bizony néha elõfordulhat, hogy nem kívánatos a pipázással kéz a kézben járó vízbugyogás. Ilyen helyzet többnyire abból szokott adódni, hogy lakótársaitok/szüleitek már az igazak álmát alusszák, nekünk egy kis zenét hallgatni, vagy filmet nézni támad kedvünk. A probléma abból adódik, hogy még a legkisebb vízipipák is elég jó hatásfokkal adnak magukból hangot mûködésük közben, ami egy nagyobb víztartállyal rendelkezõnél már egyáltalán nem elhanyagolható. Ilyenkor ahhoz, hogy tisztán halljuk, amire kíváncsiak vagyunk (zene, film), fel kell tekernünk valamennyire a hangerõt az eszközön, ami sok esetben olyan mértékû kéne legyen, hogy az felébresztené a házban az embereket.

Extrém esetben az is elõfordulhat, hogy (például gipszkartonból készült falak esetén) annyira áthallatszik maga a bugyborékolás (a nagyobb pipa öblös teste ezt igen felerõsíti), hogy az már önmagában zavarhatja a körülöttünk lévõket. Kellemetlen, de tapasztaltam már ismerõsömnél nagy füstfelhõket élvezve, hogy bizony kegyetlenül áthallatszik a másik szobába, ahol épp aludni szeretnének.

Noha a harmadik opcióval nagyon ritkán találkozni, van, akit zavar a pipa hangja. Furcsának tûnik, de ez persze személyes beállítottság kérdése. Általában azok, akikre ez igaz, magát a pipát sem favorizálják, de persze minden szabályra van kivétel, hogy erõsítse azt. :)

Heba filter

Maga a szerkezet roppant egyszerû. Egy csõ végére helyezhetõ szûrõ (ahogy azt a neve is sugallja), mely ereje abban rejlik, hogy míg a legtöbb pipa teste egy nagy lyukban végzõdik, addig ennek a felületét sok, kisebb lyuk fedi. Ezt azt eredményezi, hogy a füst nagy lyukon át, nagyobb buborékokban távozás helyett a sok kis lyukon át kényszerül kipréselni magát. Az így keletkezõ apró buborékok hangja sokkal kevésbé hangos, még összeadódva is csak az eredeti zajszint töredékét érik el. Nincs benne semmi ördöngösség, ilyen egyszerû.

Heba filter készítése házilag

Egyszerûségébõl adódóan, néhány egyszerû, a legtöbb háztartásban fellelhetõ, ill. könnyen beszerezhetõ tárgy segítségével mi is elkészíthetjük saját kis zajszûrõnket szeretett pipánk legnagyobb örömére. Ennek több módja is létezik, a legelterjedtebb mégis az egyszerû orvosi fecskendõkbõl készül. Noha ez nem egy nagy kiadás, azért vétel elõtt érdemes lemérni a pipánk testének alján található nyílás (és borítás) átmérõjét, hogy megfelelõ méretû fecskendõt tudjunk hozzá vásárolni, megkímélve ezzel magunkat a késõbbi kellemetlenségektõl. Fecskendõt bármelyik patikában kaphatunk, áruk többnyire 50 Ft alatti. Ha megtaláltuk szívünknek kedves kis segédeszközünket, elõször is gyõzõdjünk meg róla, hogy eltaláltuk a méretet. Ha ez megvan, vágjuk le a tû aljzatát, majd vágjunk le a fecskendõnek ebbõl a végébõl egy kb. 2-3 centis darabot. Kicsit nagyobbra vágjuk, mint amekkorára a lyuggatott felületet szánjuk, hogy ne legyen gond a rögzítéssel.

Egyszerûségébõl adódóan, néhány egyszerû, a legtöbb háztartásban fellelhetõ, ill. könnyen beszerezhetõ tárgy segítségével mi is elkészíthetjük saját kis zajszûrõnket szeretett pipánk legnagyobb örömére.

Most jön a trükkös rész, a lyukasztás. Ezt megtehetjük egy mezei varrótûvel, viszont létezik egy gyorsabb módszer is. Megfelelõ hozzá az elõbb említett tû is, vagy egy kicsivel szélesebb (max. 3 mm) vasrúd is. Ezt felhevítjük gázon, amíg pirosan izzik, majd átlyukasztjuk vele az oldalát és az alját is (a rögzítésnek hagyjunk helyet), hogy a képen láthatóhoz hasonló eredményt kapjunk. Legyünk óvatosak, a hevített tárgyat csak fogóval tartsuk, ugyanis lehet akármilyen hosszú, bizony elég fájdalmas tud lenni puszta kézben tartani, hiába a másik végét izzítjuk.

Ha mindezzel kész vagyunk, nincs más dolgunk, mint egy kis szigetelõszalaggal rögzíteni pipánk testének aljához, és már élvezheted is a hangtalan füstfelhõket. Gratulálok, elkészítetted saját heba filtered!

Bolti heba filter

A házilag készített szerkezet gyengesége egyszerûségébõl adódik. Noha kétségkívül jó szolgálatot tesz, a ragasztóréteg a szalagon a víz hatására óhatatlanul is elenged, így azt alkalmanként cserélni kell majd. Másfelõl a fecskendõ egy egyszer használatos eszköz, így anyaga sem túl strapabíró. Nyilván nem fog szétmenni egy kis levegõztetéstõl, viszont elég képlékeny mûanyagból készült, tisztításkor megsérülhet. Nem olyan súlyos ez, mint amilyennek hallatszik, de idõvel megadja magát.

Ha gyakran szükséged van a „pipafojtásra” szeretnél igazán profi megoldást, vagy egyszerûen nincs ihleted/türelmed saját magad fabrikálni eme remek szerkezetet, úgy a bolti heba filterek valók neked. Masszív, strapabíró kütyük, direkt ezzel a céllal lettek fejlesztve és nem utolsó sorban életre szólnak. Hacsak nem hagyjuk el, nem gurulunk rá a székkel, vagy egyéb extrém körülmény nem üt be, jó eséllyel tovább fogja bírni, mint maga a pipánk. Nem mintha a pipa annyira törékeny szerkezet lenne - mondjuk a víztartály az igencsak könnyen sérül :) -, de a rendszeres használattól egy idõ után annyi kosz rakódik le benne, hogy csak keményebb eszközökkel, vagy sehogy nem tudjuk megszabadítani kellemetlen utóízétõl.

Vásárlás elõtt azért gyõzõdjünk meg róla, hogy kompatibilis-e a pipánkkal a szûrõ, nehogy túl kicsi legyen rá. Ha túl nagy, azon a szigetelõszalagos módszer segíthet, noha ennek megvan a feljebb említett hátránya.

Bõ füstöt, halk pipázást!

Albert

HEBA filtereket nálunk is találtok:

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok trukkok barkacs