Termékek Menü

Belga 50mm-es öngyulladós szén – a nagy korong

50mm Nakhla faszénA vízipipához való szeneket alapvetően két jól elkülöníthető csoportban találjuk: természetes és öngyulladós szenek.

Mindkettőnek megvan a maga előnye ill. hátránya, valamint az, hogy milyen szituációban melyik alkalmasabb a dohány izzítására. Ebben az írásban a Belgian Charcoal és a Nakhla cég közös gyermekéről, a kék csomagolású 50mm-es öngyulladós faszénkorongokból adok kis ízelítőt.

Csomag

Az öngyulladós szeneknél kialakult trendet követő, kék csomagolás borítja a 10db széntablettát, melynek egyik vége (a képen a jobb) kiszélesedik a könnyebb nyithatóság érdekében. Ez praktikus megoldás, így kisebb eséllyel szórjuk szét a csomag tartalmát a padlóra/magunkra. Ha sikerült kibontanunk, kis kézügyességgel ki is vehetjük az első korongot használat céljából. A szén kapható nagy dobozban, 80 db-os kiszerelésben is, melyben 8 csomag széngurigát találhatunk.

50mm Nakhla faszén dobozMiért öngyulladóst?

A természetes szeneket gázon kell begyújtani, és 10-15 percig is eltarthat, mire felizzanak. Jogos a kérdés, hogy akkor miért jó az egyáltalán. Nos, az öngyulladós szenek kevesebb hőt adnak le, és van egy kis mellékízük is a természetesekkel szemben. Cserében öngyújtóval vagy gyufával pillanatok alatt beizzíthatóak. Az 50mm-es belga öngyulladós szén viszont az egyik legjobb a fajtából, a többihez képest szinte minimális mellékízt, valamint nagyobb hőt is ad. Türelmetlenebbeknek, kezdő pipásoknak ajánlott, de ha szabadtéren pipáznánk, és nincs kéznél rezsó, gázpörzsölő, vagy egyéb tartós hőforrás, elengedhetetlen kellék lehet.

Izzítás

A szén izzítása roppant egyszerű, nincs hozzá másra szükségünk, mint a pipához járó széncsipeszre, valamint egy öngyújtóra, vagy gyufára. A szenet (vagy darabját) befogjuk a csipesszel, és az alsó élét, vagy tört szén esetén a sarkait elkezdjük melegíteni. Ha jól csináltuk, pár másodperc elteltével végigszalad a szénkorongon egy szikravonal. Vigyázzunk, az anyag, amitől begyullad a szén, egy mérgező vegyület. A füstöt, ami ilyenkor keletkezik, semmiképp se lélegezzük be, mert mérgező (és igen büdös is). Ha lakásban gyújtjuk be, érdemes szellőztetni az izzítás idejére, hogy kimenjen a kis bűz, ami gyújtáskor keletkezett. Várjuk meg, míg körbeizzik az egész. Szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy nem futott végig a szikra az egész szénen, érdemes figyelni erre, különben meglepetés érhet. Ha ez előfordul, egyszerűen melegítsük meg azt a részét a szénnek, ami még nem izzott át. Ha teljesen átperzselődött, akkor tegyük csak rá a kerámiára, amennyiben nem szeretnénk kellemetlen mellékízbe meríteni a tömésünket.

Nakhla faszén tablettákAdagolás

Mivel ezek a korongok 5 cm-es átmérővel rendelkeznek, nagyobb kerámiáknál érdemes alkalmazni. Természetesen lehet trükközgetni a szén félbe törésével, ami ennél a típusnál meglepően könnyű, kézzel egész szabályosan félbetörhető. Ha kisebb a kerámiánk, egy fél szénnel meg lehet oldani a dolgot, bár lehet célszerűbb egy kisebbfajta korongot használni, igazából ízlés kérdése. Nagyobb, hagyományos kerámiáknál mehet rá egészben, míg Phunnel vagy Vortex típusú kerámiáknál félbetörve érdemes rátenni a fóliára, ugyanis ezeknél a kerámia közepén nem helyezkedik el dohány. Ha extra nagy kerámiánk van, előfordulhat, hogy nem lesz elég egy korong, ilyenkor 3-4 fél szénnel oldható meg az izzítás. Ha izzítás előtt rápróbáljuk a szeneket a kerámiára, akkor könnyen kitalálható, hogy mennyi szükséges a felület lefedéséhez. Pipázás közben arra figyeljünk, hogy öngyulladós lévén ez a szén is nagyon hamuzik, ilyenkor érdemes csipesszel levenni a kerámiáról, lefújni a fölösleg hamut a fóliáról és a szénről (ha nem jön le a szénről a fölösleg, ejtsük rá párszor a széntálcára), majd visszahelyezni, így jobb lesz a hőleadás és a füst is tovább tart.

Összegzés

Nagyon kellemes szén ez a kék csomagolású, kiemelkedik az öngyulladósak kategóriájából kivételes mellékíz- és hőleadási paramétereivel. Öngyulladósból ezt tudom a legjobban javasolni, nagy kerámiákhoz különösen ajánlott, jól adagolható (törhető), és meglepően sokáig adja le a hőt. Egy próbát mindenképp megér!

Bő füstöt, kellemes pipázást!

b.

tagek: szén, öngyulladós, öngyulladó, belga, Nakhla, 5 cm, 50 mm, korong, izzítás, adagolás

Ha kedvet kaptál kipróbálni a belga 50-est, vagy fogyóban a készlet, rabolj rá:

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa-szen