Termékek Menü

Az Öngyulladós Szenek Forradalma - A Ring Szenek Támadása

A hagyományos faszenekkel szemben az öngyulladós társaik a kényelmet kedvelők és a szabadban pipázók nagy kedvencévé vált. Nem is csoda, hiszen míg a CocobricoBamboochaCoco-Coal és hasonlóan neves szenek begyújtásával 10-15 percig is vesződhetünk és hagyományos öngyújtóval nem is érdemes nekifognunk, addig az öngyulladós réteggel ellátott szeneket egy sima gyújtóval is maximum 1-2 perc alatt felizzíthatjuk.

Hagyományosan az öngyulladós szenek családjában a ThreeKingsBelgian Charcoal, és az Al-Fakher márkák terjedtek el leginkább hazánkban, kiváló minőségüknek hála. Nemrég azonban betört a piacra egy szokatlan új fajtája az öngyulladós faszeneknek. Az úgynevezett ring, vagy gyűrű szenekről van szó. Nevüket onnan kapták, hogy a megszokott korong alak helyett gyűrű formájúak, azaz közepükön egy lyuk tátong.

Kialakításuk

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért jó az, ha egy szén közepén luk van. A szenek legfontosabb tulajdonsága a hőleadásuk és ebben játszik fontos szerepet az a bizonyos rés. Amikor szívjuk a vízipipát a levegő a szén felé mozog és felmelegszik, majd az alufólia résein a dohányhoz jut. Egy normál szénkorong esetén ez csak a karimája mellett történik, így a dohány is közvetlenül alatta kezd felmelegedni. A gyűrű szeneknél azonban a belső résen keresztül is el tud jutni a forró levegő a dohányig, így nagyobb felületen oszlik el a leadott hő. Tapasztalataim szerint ez csökkenti a dohány megégetésének esélyét is, hiszen hamarabb átizzik a tömés egésze és nem kell agyonszívnunk ahhoz, hogy bő füstöt produkáljon a pipa. Ráadásul, mivel nagyobb felületen éri a hő a tömést, kevesebb dohányból is becsületesebb füstfelhőket eregethetünk.

Carbopol szenek - a régi motoros újít egy nagyot

Carbopol Ring öngyulladós szénkorongok

Hazánkban jelenleg két gyártó forgalmaz ring szeneket. Az egyik márka a Carbopol. A cég több termékével is jelen van a piacon. Kapható több méretben hagyományos alakú, öngyulladós és egy fajta ring szenük is. A gyűrű alakú vízipipa szén átmérője 38mm, ami optimális kisebb méretű kerámiákhoz. Nagyobb dohánytölcsérekhez 2 darab ajánlott, akár félbetörve is. Begyújtásuk igen gyors és egyszerű, ugyanis jó minőségű öngyulladós réteggel látták el őket. Ennek köszönhetően viszonylag biztonságosnak is mondható. Kevésbé pattog izzításkor, mint a piacon kapható olcsó társaik nagy része. Méretét meghazudtolva viszonylag hosszú ideig ad le hőt, akár egy óráig is húzhatja.

Sajnos, ahogy azt az öngyulladós szenektől megszokhattuk, izzításkor elég kellemetlen szagot produkál, viszont meglepő módon elég gyenge mellékíze van pipázás közben. A szén közepén található lyuk 8mm nagyságú, ami a gyártó szerint optimális méret. További előnyei közé tartozik a csomagolása. Mivel nem tasakban, hanem alufóliában árulják az 5 darabos kiszerelést, ezért visszacsomagolható és így kevesebb nedvesség éri, ha nem használod egy ideig.

A gyártó arra is figyelt, hogy milyen anyagokat használnak fel a készítés során, figyelembe véve az egészségügyi hatásokat.

Aladin 44 - a németek válaszolnak

Aladin 44 öngyulladós ring szén

A másik vezető hazai márka az Aladin 44 névre hallgató ring szén. Mint az nevében is benne van a szén átmérője 44 mm, ami már nagyobb méretű kerámiákra is megfelelő, azonban vortexre, vagy phunnelre nyugodtan rakhatsz másfél darabot is. Erről a típusról is elmondható, hogy kiváló hőleadása van. A Carbopollal ellentétben, ennél egy másfél centis lyukat találsz középen. Elég kemény maga a szén, így annak ellenére, hogy gyűrű alakú, viszonylag nehezen törhető. Begyújtása kicsit nehézkesebb a Carbopolhoz képest, tapasztalataim szerint és talán jobban is pattognak a parazsak izzításkor. Mindazonáltal, minőségét tekintve egy kiváló termékről beszélünk. Mellékíze ennek a fajtának is viszonylag csekély.

Árukat tekintve a ring szenek nem tartoznak az olcsóbb kategóriába, viszont nincs nagy eltérés a megszokott öngyulladós korongokhoz képest.
Sajnos ennél a fajtánál is számolnunk kell az öngyulladós szenek egyik legfőbb hátrányával, a begyújtást segítő réteg mellékízével, azonban próbáim során én elégedetten konstatáltam, hogy több ismert márkájú normál szénkoronghoz viszonyítva, gyengébb kellemetlen ízt produkálnak.

Összegezve az elhangzottakat, én mindenképp ajánlani tudom ezeket a faszeneket. Szerintem egy kipróbálást biztosan megérnek, ha megengedhetjük magunknak. Azoknak pedig kifejezetten hasznára válhat, akik előszeretettel pipáznak a szabadban.

Képek: szén méretek kép - vizipipamania.com, Carbopol és Aladin 44 ring szén fotók: Vízipipa Centrum

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa-szen