Termékek Menü

Anyu irigykedő alufóliája vagyok...

A szén és a dohány kapcsolatából születnek a hatalmas, finom füstfelhők. No de vigyázat! Neked kell odafigyelned, hogy nehogy túlzottan összemelegedjenek!

A vízipipázás utolsó előkészületei közt sokan már nem fordítanak elég figyelmet a kerámia lefedésére. Pedig, ha ezen a ponton elszámolod magad, akkor könnyen oda lehet az egész tömésed, mert megégeted a dohányt. 

fém szénkonzolEgy félresikerült ötlet

Vízipipa vásárláskor általában találsz a csomagban egy vékony kis lyukacsos fémlapot, ami a szénkonzol névre hallgat. Ez a kis lemezke arra hivatott, hogy a legegyszerűbb módon, pillanatok alatt rádobhasd a szenet a dohányra és indulhasson a pipázás. Sajnos a használhatósága több ponton is akadozik. A fémlapocska legfőbb gondja, hogy nagyon hamar tönkremegy, mert ki van téve a rozsdásodásnak. Vannak olyan kerámiák, amikre egyáltalán nem is jó méretű, és még amelyikre passzol is, annál sem szigetel megfelelően

Mindennapi megoldás

Az előzőekből adódóan, nem találkoztam még olyan gyakorlott pipással, aki a szénkonzolt használná. Helyette a legelterjedtebb módszer lenyúlni „anyu alufóliáját”. A háztartási alufóliát könnyű beszerezni, nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálható és az ára sem borsos. Éppen ezért a pipások nagy szeretettel használják a kerámia lefedésére. 

Használata egyszerű, csak annyi a dolgunk, hogy letépjük a kívánt mennyiséget (ezt pár alkalom után már szemmértékre is megállapíthatjuk) és néhány rétegben összehajtva ráfeszítsük a kerámiára. Leggyakrabban négybe hajtva, azaz négy rétegben érdemes lefedni a kerámiát vele. Azonban ez változhat a fólia minőségének, a dohány, illetve a szén mennyiségének és a kerámia milyenségének függvényében. A vortex és phunnel kerámiákra használjunk legalább 4 réteget, míg a simára 2-3 is elég lehet, ez típustól is függ, érdemes kitapasztalni.

Készíthetsz egy úgynevezett alugyűrűt is, amit a dohány és az alufólia közé kell helyezni. A művelet roppant egyszerű. Csupán annyi a dolgod, hogy levágsz egy kb. 20 centi széles és 4-5 centi hosszú fóliadarabot, amit rövidebb oldala mentén 4-5 alkalommal egymásra hajtasz, így ha jól csináltad egy 20 centis 4-5 réteg vastag alumínium csíkot kapsz. Majd ezt a két végénél fogva óvatosan elkezded ellenkező irányba feltekerni, ügyelve, hogy közben hengeressé váljon. Végül összezárod gyűrűvé. Ezzel a kis gyűrűvel, a dohány lassabban fog izzani és így nehezebben ég meg.

A grillfólia és a háztartási alufólia egymás mellettA félprofi

Sajnos a háztartási alufóliával könnyen előfordul, hogy a kerámiára feszítés közben elszakad. Nem csoda, hiszen a mai alufóliák, már a régiekhez képest is, egyre gyatrább minőségűek. Pár évvel ezelőtt még nyugodt szívvel használtam fel a háztartási fóliát kétszer, de ma már annyira vékonyak kaphatók, hogy örülök, ha egyszer kibírja.

Ehelyett ajánlani tudom az úgynevezett grillfóliát. A nevéből adódóan ezeket a fóliákat főként grillezéskor, szabad tűz fölött használják. Vastagságuk legalább két-, háromszorosa a sima, háztartási fóliáknak. Nyilván, ha több anyag kell az előállításukhoz, akkor az áruk is magasabb, mégis azt mondhatom, hogy szerintem megéri a normál fóliák helyett ezeket használni, hiszen még vortexre és phunnelre is elegendő 2 réteg grill fólia. Erősségéből kifolyólag könnyebb a kerámiára helyezése és nehezebben is szakad el. 

  

  

Páncélfólia

25 darabos Nargilem páncél alufólia

Ha a grill fóliára azt mondtam vastag, akkor a páncél fólia brutálisnak nevezhető. Háztartási kollégájánál négyszer-ötször vastagabb. Nem véletlen hát a neve.
Többféle kiszerelésben is kapható a termék. Ha hetente csak 1-2 alkalommal pipázol, akkor számodra az optimális választás, a Nargilem 25 darabos méretre vágott kiszerelése. Ezek a 12x12 cm-es darabok minden típusú kerámiához megfelelőek. Létezik kör alakú fólia is, ami praktikusan könnyű felhelyezést biztosít a kerámiára. Az igazán nagy pipásoknak pedig kapható 25 méteres kiszerelésben, ami körülbelül 200! pipázásra elegendő páncélfóliát jelent.
Ezeknek a fóliáknak a háztartási testvérükhöz képest, a négyzetméterára elég borsos, de így sem nevezhető megfizethetetlennek. Ha a legnagyobb kiszerelést nézzük, egy kis kalkuláció után kiszámolhatjuk, hogy ha 12x12 cm-es darabokat vágunk, akkor egy darabka fóliát kevesebb, mint 9 Forintból megúszunk.

Használatuk viszont sokkal egyszerűbb, hiszen vastagságából adódóan a tekercses változat könnyebben vágható, míg a darabolt Nargilemekből csak ki kell venned egy darabot és egyszerűen ráfeszítened. A lyukasztással sem kell sokat bajlódnod. Egy rajzszöggel, hústűvel könnyedén átszúrható, vagy lustábbak használhatják az erre a célra készült céleszközt :) .

25 méteres vízipipa alufólia tekercsHa Phunnel kerámiát használsz, a páncélfólia szinte kötelező felszerelés, hiszen a dohánytölcsér kialakítása miatt, ha sima vékony fóliával feded le a tömést, szívásnál a kerámia közepén lévő lyukra tapad az alufólia, megnehezítve a szívást.
Ez a hatás az ún. Phunnel moddal kiküszöbölhető a sima fóliánál, de a páncélfóliánál erre sincs szükség. További előnye, hogy ha nem ég rá a dohány, a páncélfólia nyugodtan használható két alkalommal is.

Ha a véleményemet kérdezed, szerintem a széntartó konzolt érdemes rögtön el is felejtened.
A háztartási alufólia egy kis odafigyeléssel jól használható a kerámia lefedésére a normál típusú dohánytölcsérek esetén, de ha van rá módod, használj inkább grillfóliát, az alkalmasabb a célra. Ha pedig igazán profi és gyors megoldást szeretnél, amivel biztosan nem égeted meg a dohányt, próbáld ki a páncélfóliát! Nem fogsz benne csalódni és a mai dohányárakat figyelembe véve a páncélfólia ára csak töredéke annak, amit egy tömésre költened kell.

Képek forrásai: Nargilem páncél fólia: vizipipablog.hu, Grillfólia és háztartási fólia: Reiner Ádám

 
Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok trukkok barkacs