Termékek Menü

A Szénizzítás Művészete

Ha most ismerkedtek a pipázás témájával, vagy akár csak csiszolni szeretnétek már meglévõ tudásotokon, akkor itt megtaláljátok, amit kerestek. Vágjunk hát bele!

Alapok

Izzítás alatt azt lényegében értjük, amikor a felhevített szenekkel elkezdjük égetni, "izzítani" a kerámiában található dohányt, melynek hatására létrejön a füst, melyet oly sokan szeretünk. Akárhogy is csináljuk, alapvetõen a lényege ugyanaz, viszont az már közel sem mindegy, hogy tesszük ezt.

Fontosabb tényezõk közé tartozik a hõelosztás, a hõleadás mennyisége és idõtartama, valamint a tömés minõsége. Mind a négy meghatározó szerepet játszik a füst mennyiségében, minõségében illetve a pipázás élményében. Lássuk is õket közelebbrõl!

Tömés

A legtöbben az elején, a töméssel lövik túl a célokat. Nyilván logikusnak tûnik, hogy ha jó nagy füstfelhõket szeretne látni az ember, akkor bizony púposra kell tömni a kerámiát dohánnyal. DE! ez egy igen gyakran felmerülõ tévhit. Speciális esetben ez igaz lehet, de általánosságban elmondható, hogy ez dohány- és szénpazarlás.

A megalapozottnak tûnõ logikai háttér azért bizonyul hamisnak, mert minél zsúfoltabbra pakoljuk a dohányt, annál kevésbé tudja azt átjárni a levegõ, vagyis nem tud igazán átmelegedni. Másrészrõl, ha eléri a kerámia tetejét az anyag, az igencsak kellemetlen égéshez vezet, ami pillanatok alatt tönkrevágja a pipázást. Ráadásul, ha megfelelõ mennyiségû hõt is kapna eme töménytelen mennyiségû dohány, az már akkora lenne, ami fizikai kontaktus nélkül is ropogósra süti finom dohányunkat, amit szintén nem szerencsés megélni.

Ha túl kevés dohányt teszünk a tölcsérbe, az általában be se izzul rendesen, mivel túl alacsonyan van a szintje a szénéhez képest, de ha ez mégis megtörténik, a mennyiség miatt nagyon hamar elég, ebbõl szoktak lenni a 15 perces tömések.

Eme probléma kiküszöbölése igen egyszerû. Nincs pontos, elõre megszabott optimális mennyiség, ezt ki kell tapasztalni. Az általános szabályok: 1,) Ne érjen a dohány szintje a kerámia tetejéig. 2,) Ne tömjük túl sûrûn, helyette lazán, jól elosztva, hogy könnyen átjárja a forró levegõ. Ezáltal gyorsan beizzik és jó lesz a füst is (nagyobb, mint túltömve). 3,) Ne legyen túl kevés a dohány. Ez elég egyértelmû, habár kerámiánként változó. A minimálisan ajánlott mennyiség a kerámia magasságának 2/3-ada. Szélességben érdemes teljesen lefedni a kerámiát annak érdekében, hogy sokáig élvezhessük tömésünket.

A következõ részben a maradék három befolyásoló tényezõt fogom ismertetni, melyek fõleg a szenekhez fûzõdnek szorosan. Érdemes lesz azt is elolvasni! :)

Albert

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa-szen