Termékek Menü

A méret a lényeg? 1. rész - Tapasztalatok különbözõ méretű pipákról

Ami a legtöbbeknek elsõre feltûnik egy vízipipán, az a nagysága, hisz többnyire az alapján a legkönnyebb megkülönböztetni őket. No de számít ez igazán? Ha érdekel, olvass tovább, cikksorozatunkból kiderül.

Egyszerű látványelem, vagy funkció?

Aki már kicsit is mélyebbre ásta magát a vízipipa világában, az bizonyára találkozott már rengeteg különbözõ méretû és formatervezésû darabbal, hisz az elérhetõ variációk száma hatalmas, szinte korlátlan.

Kapni kicsit, nagyot, egyszerût, díszest, csicsásat és ezeknek minden létezõ kombinációját. Nem mondanám, hogy a dizájn a pipa kinézetén kívül semmit se befolyásol, noha többnyire valóban csak látványcélokat szolgál – egyeseknek ez is fontos, míg másoknak kevésbé.

Ami viszont tényleg döntõ lehet a pipázási élmény szempontjából, az annak a mérete. Méret alatt értem itt mind a pipa magasságát, a test hosszát illetve a test és a csõcsatlakozások keresztmetszetét.

Ezek még azonos magasságú szerkezeteknél is gyártónként, de akár típusonként változnak, így ha fontosak nekünk leendõ társunk ilyen jellegû paraméterei, érdemes vásárlás elõtt meggyõzõdni róluk - akár ismerõs által, akár az eladótól érdeklõdve, akár az üzletben tesztelve.

A különféle méretû pipák jellemzõit, tulajdonságait három, egymást méret szerinti növekvõ sorrendben követõ, hosszú távon át használt vízipipa részletes bemutatásán keresztül fogom ismertetni. Mindegyik megszolgálta már az idejét nálam, így az összes kisebb-nagyobb hibájuk megmutatta magát az idõk során. Igyekszem minden lényegest leírni, de ugyanakkor rövidre fogni a mondandót, különben kisregény lenne belõle. :)

Top Mark 25cm-es mini vízipipa

Õ lenne elsõ saját pipám (hasonló, mint a képen lévõ), mit ne mondjak, erõsen a szívéhez nõ az embernek az ilyesmi. Már több mint négy éves, de még mindig bírja a kiképzést. Igaz, ez idõ alatt nem volt folyamatosan használva, az összesen nagyjából egy évet tesz ki.

A boltosok kezdõknek tipikusan ezeket a kis 25 centiseket, vagy néha a 37 centiseket javasolják. Nem véletlen, kezdésnek tökéletesek. Nem foglalnak sok helyet, jól mutatnak egy asztalon és igen kedvezõ áruk sem elhanyagolható.

 

Én személy szerint jobban kedvelem a kisebbiket, mutatósabb, stabilabb (a 37-eseknek durván vékony lábuk van a magassághoz képest) és nagyon könnyen hordozható. A 37-es típus átmenet a kicsi és közepes vízipipák között, de igazán egyikhez se tartozik.

A kis kék 25-ös nagyon aranyos, mindenki megcsodálja. Szokták zsebpipának is nevezni, egy nagyobb zsebben valóban elférhet némi ügyeskedéssel. Viszont ha zsebben nem is, egy hátizsákban már kényelmesen elfér az összes tartozékával együtt, úgy, hogy még hely is marad. Ennél fogva ideális parti-kellék lehet, hisz alig foglal helyet, könnyû ide-oda vinni magunkkal, no meg ki ne örülne egy bulin a fárasztó tombolás után egy kis lazító vízipipázásnak. :)

Maga a pipa tényleg nagyon kicsi, egy méretesebb kerámia (pl. Phunnel) hatalmasnak tûnik rajta. Ennek a méretnek megvannak persze a maga elõnyei.

Valóban kiváló elsõ vízipipának, és nem gyõzöm eleget hangsúlyozni, tökéletes útitárs. Még csak szétszednünk se kell, elég kiönteni belõle a vizet (kerámiát és a csövet azért nem árt elõtte lekapni róla), az esetleges hamut lefújni róla, és mehet is a táskába.

Jó az elhelyezhetõsége. Mivel ilyen kis pöttöm, gyakorlatilag bárhol, ahol tudunk neki szorítani 10x10 cm helyet, elfér. Lehet ez asztal, padló, fû, beton, bárpult, akármi. Ha hely szûkében vagyunk, vagy nincs kedvünk rendezkedni, mindenképp ő a nyerõ választás.

A víztartály mérete ugyanúgy lehet előny, mint hátrány. Hátrány, mert gyakran kell cserélni a vizet – noha ez a szorgosabbaknak nem akadály, akik egy-két naponta kompletten tisztítják pipájukat. Viszont elõny, mert kapacitása miatt kevesebb anyag kell a tartályba, mint a legtöbb vízipipánál. Ez fõleg akkor jön kapóra, ha nem pont vizet teszünk bele.

Lehet az gyümölcsital, kóla, akármilyen viszonylag híg lé, akár alkoholtartalmú ital is. Különféle gyümölcsitalokkal remek ízkombinációkat lehet létrehozni, megéri kísérletezni egy kicsit. A tejet nem javaslom senkinek, egyrészt mert nem lesz tõle krémes a füst, ahogy azt a legenda állítja (picit talán töményebb, de nem sokkal), másrészt undorító lesz tõle a víztartályunk, fõleg, ha benne felejtjük éjszakára.

Tipp: Alkoholos italokból a tisztább szeszek javasoltak (pl. vodka), a többi csak elrontja az egész ízét, fõleg a bor (sört még nem próbáltam, de azt sem javaslom). Vodkából is csak keveset tegyünk, 0,5-1 dl-t maximum. A teljes hatás érdekében javasolt mentás dohánnyal vegyíteni egy igazán ütõs, kellemes élmény érdekében!

Azonban könnyen elpazarolhatunk egy jó adag dohányt és pár deci töményt egy viccesnek tûnõ, de nem túl jó ötlet miatt. Ha van valami jobb fajta szeszetek, azt igyátok, ne pazaroljátok. :)

Pálinkát én személy szerint nem kedvelem, pont az erõs, jellegzetes íze miatt, ami a dohány ízét pillanatok alatt nullázza ki. Esetleg ha van valami borzasztó ízű dohányunk, azt fel lehet dobni vele, amennyiben preferáljuk eme népszerû italt.

Hátránya, hogy mivel kicsi, iszonyat könnyû felborítani, ha nem vigyázunk, elég picit megrántani a csövet, és kész a baj. Ez rengeteg fekete folt is alátámasztja a parkettámon. Szõnyeg esetén különösen vigyázzunk, nem érdemes körülötte tartani a pipát.

Egy szokatlan hátránya, hogy némely csõvel nem kompatibilis. Ez alatt azt kell érteni, hogy amennyiben olyan szívócsövet próbálunk használni vele, amelynek a pipába csatlakozó felén is van merevítés, azt jó eséllyel nem fogja elbírni, így amint sikerült beleoktrojálni a szörnyeteget, elengedésével egy idõben rántja magával az egész szerkezetet. Tehát ha ilyet tervezünk beújítani, készüljünk fel erre az eshetõségre. Igen, én sem akartam elhinni, amikor megláttam, hogy ez ilyet is tud.

A pipázási élmény intenzív vele, mivel méretébõl adódóan a füst nem tud annyira lehûlni, megtisztulni a tüdõnkig megtett útja során, mint egy nagyobb vízipipánál. Ez szintén egyben elõny és hátrány is. Elõny, mert így kevesebb dohányból tömve is jót „üt”, de ugyanakkor hátrány, mert egy komolyabb tömés esetén erõs a füstje, néha kapar is, na meg egészségtelen. Igen, sajnos a meleg füst nem túl egészséges, nem tudnak megfelelõ mértékben kicsapódni belõle a káros anyagok és a hõmérséklet is zavaró lehet. Egy hosszabb, mosható csõvel persze segíthetünk a dolgon, de ha nagyban gondolkodunk, érdemes egy nagyobb pipába befektetni.

A folytatásban egy 55 cm-es Tunsi vízipipáról olvashattok élménybeszámolót. Olvassátok el azt is! :)

Albert

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok vizipipa