Termékek Menü

A Dohánykészítő Mesterség - készíts finom dohányokat házilag!

Sajnos a közelmúltban bevezetett Trafiktörvény és egyéb korábbi tiltó, illetve szabályozó rendeletek miatt manapság egyre nehezebb hozzájutni a vízipipadohányokhoz. Bár a városokban rengeteg trafikkal lehet találkozni, igen kevés azok száma, ahol vízipipadohányt is árusítanak.

A magas jövedéki adó, és a szigorú szabályozások miatt áruk is egyre csak emelkedik. Hazánkban törvény szabályozza azt is, hogy legfeljebb 200g-os kiszerelésben árusítható vízipipadohány, melynek következtében sok kisebb, főleg vidéki boltban már korábban is rendkívül szegényes volt az ízválaszték.

Bár a külföldi piacokon jelen van számos gyártó terméke a dohánypalettán, hiszen nincsen 200g-os szabályozás, ott sem tökéletes a helyzet. Vegyük például Németországot, ami nemzetközi léptékekben is „vízipipa nagyhatalomnak” számít. Az ottani rendeletek a dohány nedvességét korlátozzák, így a német piacra készült dohányok mind rendkívül száraznak számítanak.
Vannak olyan országok, ahol nincs sem a nedvességtartalomra, sem pedig az árusításra vonatkozóan komoly szabályzó rendelet, így talán kézenfekvőnek tűnhet, hogy barátainkkal összefogva nagyobb mennyiségben megéri külföldről rendelni, viszont ennek a magyar adó- és vámszabályok szabnak határt, ugyanis mindössze 50 g a megengedett behozható mennyiség. 

Összevetve az említett tényezőket, észrevehető, hogy a vízipipát kedvelők komoly problémába ütköznek dohány téren. Szerencsére pár éve felismerésre került külföldön is a probléma, és olyan alternatívákon kezdtek el gondolkodni, amivel kicselezhetik a törvényi korlátozásokat, hogy a pipások újra úgy élvezhessék kedvenc időtöltésüket, mint régen. Így született meg a Shiazo is. (A Shiazo-ról bővebben itt olvashattok.) Azonban voltak, és vannak olyanok, köztük jómagam is, akik nem tudnak elszakadni a tradicionális, dohányos formától.

Ismervén a vízipipadohányok összetevőit, megszülettek az első próbálkozások az otthoni előállításra. A cél az, hogy minél költséghatékonyabban és egyszerűbben reprodukálni tudjuk a népszerű dohánymárkák ízeit házilag. Habár egyszerűnek tűnik a néhány alapanyag összekeverése, a lényeg az arányok eltalálásában van.
Elöljáróban leszögezném tehát, hogy egyáltalán nem egyszerű jó minőségű dohányt készíteni otthon, sokszor azoknak sem sikerül, akik már csinálták, vagy sok tapasztalatuk van a dohányok állagát illetően. 

Összetevők, avagy mitől lesz a finom füst?

Natúr dohányA vízipipadohányok minőségét 2 fontos összetevőjük arányai határozzák meg. Az egyik maga a hordozóanyag, azaz a dohánylevél. A cigarettadohányokkal ellentétben a klasszikus pipadohányok a dohánylevél mellett a növény szárát is tartalmazzák apróra vágva. A dohánylevelek minőségét a mosottság és az aprítottság befolyásolja a legnagyobb mértékben. Minél kisebb darabokra van vágva a vízipipadohány, annál jobban fölveszi az aromát, illetve annál átjárhatóbb a tömés a levegő számára, így a füst is erősebb ízű, és bőségesebb. A prémium kategóriás, márkás dohányok oldalán olvashatjuk, hogy mosott dohányokról van szó. A mosás során (melyről később még szót ejtünk) a dohánylevelek veszítenek nikotin tartalmukból, így egészségkímélőbb, és kevésbé „szédítő” a tömés. 

A dohánylevelek mellett a másik fontos összetevő a melasz. A melasz ad ízt a dohánynak, és ez az, aminek a hevítésekor finom, aromás füst keletkezik. Három fő összetevő alkotja a melaszt, név szerint glicerin, méz és aroma. A glicerin egy háromértékű alkohol, ami hő hatására vízzé, szén-dioxiddá és oxigénné bomlik (és itt vége is kémiaórának :P). Gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető, bár nem árt elmagyarázni, hogy mire kell, mielőtt felvetődne, hogy nitroglicerint akarsz belőle csinálni. Fáradt dohányok frissítésére is alkalmas, mindössze néhány csepp kell csak belőle. Ahhoz, hogy íze is legyen a dohánynak, hozzá kell adni egy kis aromát és mézet is. Ez utóbbi édesíti a készítményt. Az aromákat illetően használhatunk természetes aromákat, mint például őrölt fűszerek (fahéj), kakaópor, apró gyümölcsdarabok és mesterséges aromákat, mint energiaital, szörpök stb.

Lássunk neki első házi vízipipa dohányunknak!

Korábban szó volt a mosott dohányokról. A házi készítésű dohányoknál is érdemes 4-5 alkalommal kimosni a dohányt, hogy csökkenjen a nikotintartalma, és ne legyen karcos íze. A vásárolt natúr dohányt (pl.: Elements dohány, bővebben később.) szórd bele egy zárható tetejű, meleg vízzel félig megtöltött műanyag dobozba és lezárás után jól rázd össze, majd kevergesd, nyomkodd meg (40g natúr dohányból ha jól csinálod kb 125g lesz). Sötét barna levet enged majd a dohány. Szűrd le, és öntsd ki a vizet.  Továbbiakban ugyanezen módszerrel, de hideg vízzel ismételd meg a mosást még 3-4 alkalommal, amíg a víz színe halványabb lesz. Ha készen vagy a mosással, jöhet a szárítás. A napon, illetve mikróban való szárítás nem ajánlott, mert a dohány megrothadhat. Célszerű papírtörlőkbe csavarva kinyomkodni belőle a nedvességet, ismételve addig, amíg a törlőn már alig látszik nedvesség. A glicerinből 1-1,5 teáskanálnyit keverj össze 1-2 evőkanál mézzel és keverd össze a dohányoddal.

glicerines mézes dohány

Az ízesítésnek már a fantázia szab csak határt. Ha gyümölcsöt használsz, vágd nagyon apróra, sőt érdemes kinyomkodni belőle a nedvességét, de ügyelj arra, hogy ez tartósítószer hiányában nem sokáig fog elállni. Alkoholt is ajánlok ízesítésre (Baileys, Whiskey, Rum). Keverd össze a glicerines-mézes dohányt az aromával, és nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet, majd a tedd egy több réteg alufóliával kibélelt serpenyőbe, és kapcsold a tűzhelyt takaréklángra. Így összefőnek az ízek, és ami nagyon fontos, eltűnik az alkohol. Ha nem főzöd ki belőle az alkoholt, akkor káros hatással lehet a tüdődre. Egy idő után párállani kezd és serceg, ekkor leveheted a lángról.  Utólag még egy kicsit tudsz nedvesíteni rajta a glicerines-mézes keverékkel. Ha kihűlt, vedd ki a fóliából és légmentesen lezárva hagyd éri másnapig. Ha jól csináltad, másnapra ragacsosabb lesz és besűrűsödik egy kicsit.

Gyors módszer

Dragonfruit Elements dohányízesítőHa nem akarsz vacakolni a főzögetéssel, vagy félsz, hogy elrontod, létezik egy egyszerűbb eljárás. Az Elements cég, melyet már korábban említettem, készít jó minőségű, natúr, félkész dohányt és hozzá való ízesítőket rengeteg ízben. Az általuk forgalmazott dohány már eleve mosott, de ha a lágyabb ízeket szereted 1-2 alkalommal nem árt ezt sem átmosnod. Ha megszáradt, egy zárható tégelybe teszel a dohányból egy réteget és ráöntöd az Elements aroma negyedét, majd megint dohány és megint aroma következik, amíg bele nem kerül mindkettő. 40 gramm dohányhoz 100 ml, azaz egy üveg aroma ajánlott, azonban tapasztalataim szerint a háromnegyede is elegendő. Ha készen vagy a rétegezéssel, keverd jól össze, hogy minden egyes levelet érjen az aroma, majd légmentesen lezárva tedd el érni. Hogy jól átjárja az íz, nem árt egy-másfél hétig érni hagyni, de ne felejtsd el naponta egyszer alaposan megkeverni. 

Ha kísérletező kedved van, érdemes kipróbálnod egyszer a házi dohánykészítést, de csak akkor fogj bele, ha nem sajnálod, hogy esetleg nem úgy sikerül, mint gondoltad. A dohánykészítő cégek féltve őrzött titka a recept, mellyel elkészítik aromás shisha-jukat. Nekik komoly gépek állnak rendelkezésükre az ízesítéshez és kitapasztalt arányokkal dolgoznak, éppen ezért nem lesz könnyű dolgod, ha belekezdesz, de ha sikerrel jársz, úgy fogod érezni magad, mint egy borkészítő, amikor elkészül az első bora. 

Képek: natúr dohány - vízipipamánia.com, dohány és ízesítő - vízipipadohány.com, saját képek

Tartalomhoz tartozó címkék: ujdonsagok dohany barkacs